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1ERISA Section 408(b)(2): Is 
That Still a Thing?
B y  I l e n e  H .  F e r e n c z y  a n d 
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This article outlines the fee disclosure requirements of 

ERISA Section 408(b)(2) and discusses questions that 

remain in regard to these rules.

Many of us who were in the retirement biz in 
2012 still have nightmares about the July 1 
deadline that year for fee disclosures. That 

deadline was the result of a then new Department of 
Labor (DOL) regulation that required service providers 
to give clear information to plan fiduciaries about the 
fees the provider receives from their retirement plans.

It is now more than 10 years later and those memo-
ries have faded for many, as we have since faced a mul-
titude of later deadlines, not the least of which is the 
recent Third Cycle restatements. So, it probably should 
not surprise us that, when we are preparing or updating 
service agreements for our third-party administrator 
(TPA) and investment advisor clients, we are commonly 
asked if service providers are still required to provide 
fee disclosure documentation. Nonetheless, it startles 
us, as we stutter out, “Um … YES!” in response.

The July 2012 date was the original effective date 
of the fee disclosure rules, by which existing contracts 
needed to be brought into compliance. However, 
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the fee disclosure regulations are still in effect, and 
the requirement that responsible plan fiduciaries be 
advised in advance of entering into a service contract 
what fees they should expect remains applicable. We 
have had some clarification from the DOL in the 
interim, but not as much as our 2012 selves thought 
we would have by now.

So, let’s refresh our memories about the require-
ments and what they mean today to service providers. 
Let’s also talk about what remains in question about 
these rules.

The Main Thrust of the Rules
Fee disclosure is all about two basic concepts: (1) 

fees paid by an employee benefit plan for the services 
it requires should be reasonable; and (2) to confirm 
that those fees are reasonable, the responsible fiduciary 
must know what they are.

There are two types of required fee disclosures 
for retirement plans. The first goes to the decision-
maker for the plan before it hires a service pro-
vider, which permits the decisionmaker to evaluate 
whether the services are worth the amount being 
charged (that is, the 408(b)(2) disclosures). The 
second advises participants who can direct their 
own investments what their accounts are charged 
for both investments and services, so they can make 
educated choices (that is, the 404a-5 disclosures). 
Our discussion here is about the disclosures to the 
plan fiduciary, although there is a lot to say about 
the value (or lack thereof) in relation to the partici-
pant disclosures.

So, first, note an important fact: the fee disclosure 
rules deal only with fees paid for with plan assets, 
directly or indirectly. So, if the employer hires you 
and the employer is going to pay you, a fee disclosure 
is not required. But, if the plan is paying, or even if 
the employer wants to leave open the possibility that 
the plan will pay the fees, a fee disclosure is manda-
tory. Transactional fees, for distributions or loans, for 
example, would also qualify as fees, usually are paid 
out of plan assets, and therefore are subject to the 
disclosure.

The fee disclosure must be provided a reasonable 
time in advance of the date on which a service contract 
is entered into, extended, or renewed. Reasonable, in 
this instance, is at least 30 days in advance. If there 
is a change in the information, the change must be 
disclosed as soon as practicable, but not later than 
60 days after the date on which the service pro-
vider knows of or is informed of the change (or, in 

extraordinary circumstances outside the provider’s 
control, as soon as practicable).

The most common way for service providers to 
advise the plan fiduciary about their fees is with the 
service proposal or the service agreement when the 
fiduciary becomes a client. When fees change, some 
correspondence is provided to the fiduciary to notify it 
of the new fee schedule. Seems pretty easy, right?

One Important Caveat: You Must Disclose All 
Compensation You Are Getting

A service provider must disclose all compensation 
he or she receives, whether direct (that is, the plan 
writes you a check) or indirect (that is, someone or 
something other than the plan is paying you). The 
most common indirect compensation is, of course, 
revenue sharing. There was a lot of discussion in 2012 
about whether revenue sharing really was compensa-
tion from the plan if it was paid by the recordkeeper 
or investment company from its “general assets.” The 
DOL has been cynical about this: after all, the money 
got to the recordkeeper’s general assets because the 
plan was charged fees by the recordkeeper. The appli-
cable rule, put simply, is: if you get the money from 
someone other than the plan and it’s related in some 
fashion to the plan, it’s plan compensation. De mini-
mis noncash amounts are excluded, but only if they are 
expected to be worth $250 or less throughout the term 
of the contract. How many dinners or free seminars do 
you need to get from a recordkeeper during the plan’s 
lifetime before they are worth $250 or more?

Most revenue sharing is formulaic. The record-
keeper (or other payor of revenue sharing) advises the 
TPA that it will pay some number of basis points to 
the TPA for its new business and some other num-
ber of basis points for returning business. The TPA 
advises the client of these amounts in the fee disclo-
sure and the client can calculate what the TPA will 
receive in addition to its fee charge. Similarly, finan-
cial advisor or management compensation is com-
monly a percentage of plan assets, paid automatically 
from the plan.

The TPA is also required under the DOL rules 
to advise the fiduciary whether it will pocket the 
revenue sharing as income in addition to the fees it 
charges directly or whether those direct fees will be 
offset by the revenue sharing, or if there will be some 
sort of partial offset. This obligation is often fulfilled 
half-heartedly by people who do not always offset 
completely. That half-hearted effort is usually noncom-
pliant. In our experience, it is often the result of either 
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the payor of the revenue sharing not providing good 
information about what it pays and to whom or the 
service provider not keeping good accounting records 
of what it receives and why. (For what it’s worth, that 
kind of casual attitude toward both payment and 
receipts amazes us, and in our experience, it amazes 
the DOL even more.)

What About Ad Hoc Revenue Sharing?
If it’s hard to keep track of formulaic revenue shar-

ing, ad hoc and noncash amounts are even harder.
The best example of ad hoc revenue sharing relates 

to incentives granted by recordkeepers to their loyal 
TPA partners. You may be wined and dined by the 
recordkeeper’s representative in your region of the 
country. You may be invited to attend a conference 
put on by the recordkeeper at no cost to you. The 
recordkeeper may give you a budget to buy services, 
such as marketing materials or logo design or access 
to research information. These kinds of benefits 
vary from year to year, and you may not know at 
any given time if your book of business with the 
recordkeeper will be sufficient to earn these ad hoc 
rewards.

Identifying the real value of these ad hoc amounts, 
particularly when they are gifts and services, is very 
difficult. Allocating them among clients so that you 
can report what additional compensation you received 
“from” a given plan is even more challenging.

Some recordkeepers provide both a value of the 
noncash items they provide (at least those granted 
by the company itself, as opposed to one or more of 
its regional representatives), as well as an allocation 
among plans. The latter is commonly done based on 
the assets in a given plan, when compared to the total 
of the provider’s book of business with the record-
keeper. So, if you have a client with $10 million in 
assets and you have $100 million in assets with that 
recordkeeper, that client is considered to have gener-
ated 10 percent of whatever compensation the record-
keeper pays you. Other recordkeepers, however, are 
less forthcoming with that detail, leaving the service 
provider with the burden of both valuing the gift and 
divvying it up among clients.

The Section 408(b)(2) Fee Disclosure Is 
Predictive in Nature: But I Don’t Have a 
Crystal Ball

TPAs advise us: at the outset of the relationship, I 
don’t know what revenue sharing I will receive. Ad 
hoc amounts are certainly not known at the outset. 

And, I certainly don’t know what this client’s “share” 
of that is going to be in the future.

The “unknowns” can even come from the formulaic 
compensation. Some types of revenue sharing require 
that the service provider bring or maintain a certain 
amount of business to qualify for the payment. Will 
the service provider be able to do that this year? Other 
types of programs increase the amount of revenue shar-
ing when certain hurdles are achieved, such as a given 
dollar amount of assets under management. Again, 
will the provider reach this level?

As noted earlier, the ad hoc amounts may or may 
not come about each year, and the service provider 
may or may not qualify.

What if the Actual Doesn’t Match the 
Prediction?

If a plan does its annual filing on Form 5500, it 
must file a Schedule C, which reflects actual com-
pensation received by its service providers (if at least 
$5,000). In this manner, the plan fiduciary is informed 
of what it actually paid vs. the predicted assets and 
can ask questions.

However, there is no required after-the-fact report 
for those who received less than $5,000 or for smaller 
plans. The DOL regulations state that the service 
provider must disclose any “change” in the provided 
fee disclosure within 60 days after the provider 
becomes aware of the change. It is not clear, however, 
whether a variance from the predicted fees constitutes 
a “change,” if the formula was the same (perhaps only 
the assumptions made in doing the initial disclosure 
varied from actual figures) or if there was no formula 
in the first place.

What Does the DOL Want?
In an extensive DOL investigation of one of our 

TPA clients, and the recordkeeper with which it 
worked in 2020, we asked these questions to the DOL 
investigators. It became quickly apparent that the 
investigators had no idea what most recordkeepers 
provide to the TPAs regarding both formulaic and ad 
hoc revenue sharing. They were also surprised that the 
TPA being reviewed did not assiduously account for 
every dollar due and received from the recordkeepers. 
While they knew they wanted to make sure that the 
fee disclosure was comprehensive and accurate, they 
really didn’t know what was in the realm of possibility 
nor what they desired within that realm.

When asked what they wanted to see, the investiga-
tors pointed out that they were enforcers of the rules, 
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not the drafters of the regulations. Therefore, they 
could not speak definitively as to what the monolithic 
DOL wanted from the TPA community. They did not 
seem to appreciate the irony that, if they didn’t know 
what they wanted, the TPA certainly did not know 
for sure if she complied or not. And, for what it was 
worth, neither could the recordkeeper.

In this particular investigation, we and the investi-
gators agreed on a method of both predictive disclo-
sure for new clients and annual reporting to existing 
clients that would provide enough detail for the inves-
tigators to be comfortable. However, we emphasized 
to the investigators that not every recordkeeper would 
give the information that the company under inves-
tigation provided, and not every TPA has a system to 
retain the detail that the TPA under investigation was 
able to accommodate.

What is the status of the DOL’s position on report-
ing revenue sharing? It is not clear. As the investiga-
tors reminded us several times, they do not make the 
regulations, they simply enforce them. The actual 
regulations are not clear about the detail required, 
which makes this whole thing unnecessarily difficult.

What Happens if You Don’t Comply with Fee 
Disclosure?

The fee disclosure rules are housed in the pro-
hibited transaction exemption of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974, as 
amended (ERISA), the Internal Revenue Code (the 
Code or IRC), and the DOL regulations. A service 
provider is a party-in-interest to a retirement plan 
and cannot be paid for those services under the 
prohibited transaction rules unless an exemption 
to those rules applies. That exemption is in ERISA 
Section 408(b)(2), which permits a service provider 
to contract with the plan if the contract and the 
fees are reasonable. The DOL regulations that first 
became effective in 2012 stated that, if proper fee 
disclosure is not made, the contract is per se unrea-
sonable, and there is a prohibited transaction. [Labor 
Reg. § 2550-408b-2(c)(1)(i)]

If the contract is a prohibited transaction, the ser-
vice provider is required to pay a 15 percent excise tax 
on the amount of the fees paid. This amount increases 
to 100 percent if the prohibited transaction is not cor-
rected. [IRC § 4975(a), (b)] The correction must, pur-
suant to Code Section 4975(e)(5), undo the transaction 
to the extent possible and put the plan back into the 
financial position in which it would have been had the 
prohibited transaction not occurred. This correction 

presumably requires the service provider to disgorge 
the fees paid.

The plan fiduciary is also considered to have partici-
pated in the prohibited transaction. The DOL regula-
tions require that, if fee disclosure is not received, that 
the plan fiduciary demand it from the service provider. 
If the fee disclosure is still not provided, the plan 
fiduciary has two obligations: (a) notify the DOL that 
the service provider has not given it the fee disclosure, 
using the following website: https://www.dol.gov/agencies/
ebsa/employers-and-advisers/plan-administration-and-com-
pliance/fiduciary-responsibilities/fee-disclosure-failure-notice; 
and (b) fire the service provider. If the fiduciary does 
not comply with these requirements, it is potentially 
liable for a breach of its duties under ERISA.

So, both the service provider and the plan fiduciary 
are both encouraged by these regulations to ensure 
that proper fee disclosure occurs.

What Do We Suggest?
Let’s be clear at the outset about our opinions and 

our advice to clients about fee disclosure. Plan fidu-
ciaries should know what they are being charged and 
they should make sure it is reasonable. And service 
providers should know what they are getting, should 
give that information to the plan fiduciaries, and 
should have the integrity to believe that it is fair 
compensation for what they do. So, fee disclosure 
is appropriate and should be done. If that, in itself, 
is not enough to get a service provider to engage in 
proper disclosure, the potential penalties for not doing 
should convince him or her to follow the law.

Having said that, it is hard for service providers to 
know exactly what is “right,” even if their intentions 
are pure. The accounting burden caused by revenue 
sharing is not insignificant, and it is uneven depend-
ing on the procedures used and reports generated by 
the recordkeepers and other payors of revenue sharing. 
If detailed reports are provided regularly, it should be 
manageable for the service provider to track and report 
it to its clients. On the other hand, ad hoc payments 
and payments in noncash rewards may not be reported 
in a manner that enables the service provider to eas-
ily know the amount of the compensation or how to 
allocate it among clients. Amounts are not necessarily 
predictable from year to year, so it is hard to disclose 
them in advance, as is required by the regulations.

If possible, it is best to:

1.	 Estimate reasonably what you expect to get in 
relation to a plan at the outset of the relationship, 

https://www.dol.gov/agencies/ebsa/employers-and-advisers/plan-administration-and-compliance/fiduciary-responsibilities/fee-disclosure-failure-notice
https://www.dol.gov/agencies/ebsa/employers-and-advisers/plan-administration-and-compliance/fiduciary-responsibilities/fee-disclosure-failure-notice
https://www.dol.gov/agencies/ebsa/employers-and-advisers/plan-administration-and-compliance/fiduciary-responsibilities/fee-disclosure-failure-notice


and disclose this as part of your proposal and/or 
service agreement, before the client “signs on,” 
as is required by the regulation. If you do a lot of 
work with this recordkeeper, you should have some 
ballpark sense of what you are going to get paid. If 
you don’t do a lot of work with this recordkeeper, 
perhaps talk to your regional contact to see what   
s/he would predict.

2.	 Review predictable amounts when they are 
received to ensure that they align with any con-
tract you have with the revenue sharing provider 
and can attribute the amount received to each cli-
ent based on any applicable formula.

3.	 Review ad hoc amounts and noncash amounts 
when received, request the equivalent value from 
the payor of such amounts, and allocate those 
amounts among your mutual clients in a reason-
able manner, such as per plan or based on the 
plan’s assets on deposit with the payor of the rev-
enue sharing.

If you cannot do these things, you need to recon-
sider whether you should accept revenue sharing from 
that source. Some practitioners avoid all the account-
ing complications by just saying no.

If you decide to continue to accept revenue sharing 
and either cannot obtain the reporting necessary to 
follow the above steps or do not want to spend the 
time or energy to do so, understand the risk that you 
are taking. While the DOL has not been particularly 
visible investigating these issues and enforcing the 
regulations, litigators are certainly doing so. And, 
it is always possible that the DOL will make this an 
enforcement priority in the future. You must con-
sider whether you really want to run the risk that 
the DOL might require you to disgorge fees and 
pay excise taxes on amounts if it investigates your 
practices.

And, one more thing: under no circumstances 
should you be providing services to retirement plans 
and their sponsors without a written service agree-
ment. This agreement can be the vehicle for the 
compensation disclosures that are discussed in this 
article, as well as evidencing the exact services you 
will provide. While there are many, many other 
reasons to have a written agreement, the ability to 
demonstrate clarity of the services you are providing, 
and the fees charged for those services goes a long 
way to meet the disclosure rules discussed in this 
article. ■
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