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On September 3, 2003, the Treasury
Department and the Internal
Revenue Service (“IRS”)
announced that expenses for med-
ications obtained over the counter
and without a prescription can be
reimbursed tax free under health
flexible spending accounts
(“FSAs”) and health reimbursement
accounts (“HRAs”). This is a signif-
icant development.

Background on FSAs and
HRAs. Under a health FSA, an
employee elects to contribute a por-
tion of his/her salary on a pre-tax
basis to an account. The balance of
that account is then available to
reimburse the employee for unin-
sured medical expenses that the
employee incurs on behalf of the
employee or the employee’s depend-
ents. Under the rules applicable to
FSAs, the employee forfeits any bal-
ance remaining in his/her FSA at
the end of the plan year.

Under an HRA, the employer
makes an amount available to each
participating employee to reimburse
the employee for uninsured medical

expenses that the employee incurs
on behalf of the employee or the
employee’s dependents. The
employer can design the HRA so
that any balance remaining in the
employee’s HRA at the end of the
year is carried over and available to
reimburse uninsured medical
expenses that the employee incurs
in subsequent years.

Amounts Paid to Reimburse
Expenses for “Medical Care”
Are Not Taxable. Whether a reim-
bursement plan is an FSA, an HRA,
or some combination thereof,
amounts received from the plan to
reimburse the employee for medical
expenses generally would not be
taxed provided the employee
incurred the expenses for the “med-
ical care” (as defined under Internal
Revenue Code § 213(d)) of the
employee, the employee’s spouse, or
the employee’s dependents.
Previously, the consensus had been
that the term “medical care” includ-
ed prescription drugs but not medica-
tions available over the counter with-
out a prescription. Revenue Ruling
2003-102, however, makes it clear

that amounts paid for over-the-count-
er medications also constitute
expenses incurred for “medical care”
that can be reimbursed on a tax-free
basis under FSAs and HRAs.

What Does This Mean for Your
FSA or HRA? Revenue Ruling
2003-102 could have a variety of
implications for your FSA or HRA
and you might want to consider tak-
ing the following steps.  

DDeetteerrmmiinnee  WWhheetthheerr  YYoouu  WWaanntt  YYoouurr
FFSSAA  oorr  HHRRAA  ttoo  CCoovveerr  OOvveerr--tthhee--
CCoouunntteerr  MMeeddiiccaattiioonnss.. You should
determine whether you want your
FSA or HRA to cover over-the-count-
er medications. Revenue Ruling
2003-102 permits an FSA or HRA to
cover these expenses.  Coverage of
these expenses, however, is not
required. You could decide that you
do not want to cover over-the-counter
medications under your FSA or HRA
or that you want your FSA or HRA to
cover only certain over-the-counter
medications. Once you have deter-
mined how you want expenses for
over-the-counter medications han-
dled, you should modify your FSA or



HRA document to the extent neces-
sary to reflect your intent.

RReevviieeww  YYoouurr  FFSSAA  aanndd  HHRRAA  PPllaann
DDooccuummeennttss..  You should review your
FSA and HRA plan documents as
soon as possible to determine what
impact Revenue Ruling 2003-102
will have on your plan.

Some FSAs and HRAs define the
expenses eligible for reimbursement
by reference to Code § 213(d). If your
FSA and/or HRA does this, then
expenses that covered employees
incur for over-the-counter medications
might be covered automatically. If you
do not want your plan to cover these
expenses, you might need to amend
your plan to exclude this coverage.

On the other hand, some FSAs and
HRAs define the expenses eligible for
reimbursement in a manner that would
nnoott automatically pick up expenses for
over-the-counter medications. For
example, in some cases, FSAs or
HRAs cover expenses that the employ-
ee could deduct on his/her tax return
under Code section 213 if the employ-
ee did not obtain reimbursement under
the plan. In this case, the over-the-
counter medications would nnoott be cov-
ered under the plan as written. Despite
the change made by Revenue Ruling
2003-102, an individual generally can-
not deduct expenses for over-the-
counter medications on his/her tax
return. In these cases, you would need
to amend your plan if you wanted the
plan to cover expenses incurred for
over-the-counter medications.

RReevviieeww  YYoouurr  PPrroocceedduurreess  ffoorr  MMaakkiinngg
BBeenneeffiitt  CCllaaiimmss.. An FSA or HRA can-

not reimburse an employee’s expens-
es for medical care unless the
employee properly substantiates pay-
ment of those expenses. If your plan
covers over-the-counter medications,
you will need to determine what evi-
dence you will accept for proof of pay-
ment of those expenses. Dated
receipts that adequately identify the
product should be sufficient.
Receipts that do not identify the
product purchased or the date of pur-
chase, however, would not provide
proper substantiation. Therefore, this
might be a good time to review your
HRA and/or FSA claims procedures.

IIddeennttiiffyy  OOvveerr--tthhee--CCoouunntteerr  MMeeddiiccaattiioonnss..
Under Revenue Ruling 2003-102, it is
clear that a properly drafted FSA or
HRA can reimburse an employee for
the cost of aspirin and other pain reliev-
ers, cold tablets, allergy medicines, and
antacids that the employee purchases
over-the-counter. It also is clear that an
FSA or HRA cannot reimburse an
employee for the cost of over-the-count-
er items that simply promote general
health, such as toothpaste, dietary sup-
plements, or cosmetics. Unfortunately,
there are likely to be many situations in
which it will be less clear whether HRA
or FSA coverage is permitted.  For
example, can an FSA or HRA reim-
burse an employee for the cost of herbal
remedies, contact lens solutions, fiber
supplements, throat lozenges, etc.? 

CCoommmmuunniiccaattee  wwiitthh  EEmmppllooyyeeeess..
Whether you decide to allow employees
to receive FSA and/or HRA reimburse-
ment for over-the-counter medications
or not, you should address this issue
with your employees. The change made
by Revenue Ruling 2003-102 already

has generated some media attention.
We also suspect that expanding your
FSA or HRA to cover these expenses
could be very popular with employees.
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Revenue Ruling 2003-102 represents
a significant change in the interpreta-
tion of the law governing HRAs and
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