Peter Gulia Posted Tuesday at 08:22 PM Posted Tuesday at 08:22 PM Many BenefitsLink discussions remark on a need for a plan-termination amendment to make a plan that has been relying on a remedial-amendment period and interim amendments “up to Code” as of the moment the plan is terminated. Imagine this situation: A one-participant plan was established and is maintained, with the plan sponsor having adopted all interim amendments the recordkeeper presented. The participant died. Of two designated beneficiaries, one claimed her death benefit and was paid. Now, the other beneficiary is getting ready to claim his death benefit. What if the plan pays that last beneficiary not because the plan sponsor decided the plan’s termination but because the plan’s administrator finds that the beneficiary is entitled to his death benefit? If the plan sponsor does not amend the plan, would the plan’s distribution to the last remaining beneficiary be a distribution from a tax-qualified plan? Peter Gulia PC Fiduciary Guidance Counsel Philadelphia, Pennsylvania 215-732-1552 Peter@FiduciaryGuidanceCounsel.com
Peter Gulia Posted 13 hours ago Author Posted 13 hours ago Revenue Procedure 2016-37 includes this: “Section 7. Terminating plans. Notwithstanding sections 5 and 6 of this revenue procedure, the termination of a plan ends the plan’s remedial amendment period and, thus, generally will shorten the remedial amendment period for the plan. Accordingly, any retroactive remedial plan amendments or other required plan amendments for a terminating plan (that is, plan amendments required to be adopted to reflect qualification requirements that apply as of the date of termination) must be adopted in connection with the plan termination regardless of whether such requirements are included on a Required Amendments List.” But the Revenue Procedure does not define what “the termination of a plan” means. If the plan sponsor did no act and made no decision to end the plan, is the happenstance of the last beneficiary claiming his distribution a plan termination that invokes a need to amend the written plan? This is not an academic question. The decedent’s estate’s personal representative, acting as the retirement plan’s administrator, must evaluate whether a plan amendment is necessary so that it’s proper and prudent to charge the expense for it against the plan’s assets and allocate that charge to the segregated account of the remaining beneficiary. Peter Gulia PC Fiduciary Guidance Counsel Philadelphia, Pennsylvania 215-732-1552 Peter@FiduciaryGuidanceCounsel.com
EBP Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Without doing any research, I would say yes. If the plan assets are zero, the plan effectively cannot continue. If the plan sponsor has adopted all amendments presented by the recordkeeper, including a SECURE 2.0 amendment, all that may need to be done to terminate the plan is a resolution terminating the plan or a very short termination amendment saying the plan is terminated as of [date]. I think a resolution may be sufficient, but we would likely err on the conservative side and also draft a one-page amendment. From a practical standpoint, one would assume the personal representative would find it worth the negligible expense to ensure that the distribution to the remaining beneficiary is from a tax-qualified plan and eligible for rollover. Additionally, one would assume that no more contributions will be made to the plan (and perhaps no contributions have been made for some time) so that would cause IRS to, at the least, say the plan was partially terminated. That may have no practical effect since the deceased participant's account balance would have become 100% vested at death anyway. But if everyone's been paid out and the plan assets are at zero, it's hard to argue you either have an ongoing plan (requiring future amendments and restatements) or you haven't terminated the plan. Peter Gulia 1
Artie M Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago I haven't researched this either but in my view there can be an ongoing plan with zero assets and zero participants. The IRS's view is that 3 things have to happen to terminate a plan: establish a formal termination date through board resolutions or an amendment meeting the plan's terms, determine all liabilities and 100% vest participants, and distribute all assets within a reasonable period following termination. I don't believe that this is the required sequence though. If the plan was not "properly" terminated, e.g., no resolution or amendment, the plan shouldn't automatically/instantly lose its qualified status. Assuming the participant was 100% vested, they simply need to formally terminate the plan. If the plan is up to speed as of the proposed termination date, then there is no amendment required if the plan permits the termination via resolutions. If the distribution was due to plan termination, there would be an operational failure. Here, the distribution is stated to be in accordance with plan terms so no operational failure. If the plan was operated in accordance with its terms and the law, still fundamentally qualified. Need the resolutions to terminate, then file the final 5500. Note that if there was an operational failure, the new EPCRS Rev. Proc. has provisions under VCP to retroactively amend the terminated plan. They may wish to consider the VCP filing, if want to be as safe as possible. Note that if the IRS audits this empty plan later and for some reason issues a disqualification notice... for instance for not properly terminating the plan... they could retroactively revoke its qualified status. If that occurs, then that last distribution could retroactively become an unqualified distribution. However, again, that last distribution shouldn't automatically be an unqualified distribution... Peter Gulia 1 Just my thoughts so DO NOT take my ramblings as advice.
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now